Om bloggen

Ute i siste liten? Skattemeldingen på 1-2-3!

26.04.2018 av

 

Gjør du som 165.000 andre nordmenn, og dropper å sjekke skattemeldingen? Det kan være en tabbe!

Den 4.april ble skattemeldingen tilgjengelig lønnstagere og pensjonister, men mange har enda ikke åpnet den. Jeg har én konkret oppfordring: Sett av 15 minutter til skattemeldingen! Det kan virkelig lønne seg. Skatteetaten vet nødvendigvis ikke alt om din økonomi, og dermed kan du gå glipp av viktige fradrag. Eller noe kan være oppført feil, og da risikerer du faktisk straffegebyr. Det er nemlig ditt ansvar å se til at opplysningene er korrekte.

Her er noen tips til hva du bør sjekke:

1. Rentefradrag

Du får igjen 24 % av det du har betalt i renter i 2017. Rentekostnader på lån fra banken er ferdig utfylt i skattemeldingen. Det er likevel lurt å sammenligne med opplysningene i årsoppgavene for å være sikker på at alt stemmer. Dersom du har privat lån, må du selv føre inn rentene du har betalt under samme post. For samboere med felles lån blir rentene kun påført den ene låntakeren. Dette kan man imidlertid fordele seg imellom. Les mer om rentefradrag hos Skattetaten.

2. Foreldrefradrag

Om du har barn under 12 år i barnehage, skolefritidsordning eller hos dagmamma, har du krav på foreldrefradrag. Dette skal være forhåndsutfylt i skattemeldingen, men se til at dette faktisk er gjort og at innrapporteringen er korrekt og samsvarer med bl.a. årsoppgaven fra barnehagen. Du får 25 000 kr for ett barn, og 15 000 kr i tillegg for hvert barn utover det første.
Les mer om foreldrefradrag hos Skattetaten.

3. Reisefradrag

Betaler du mer enn 22 000 kr i året for å reise til og fra jobb, har du krav på fradrag. Dette gjelder uavhengig av hvordan du kommer deg til jobb – også om du har firmabil, kjører kollektivt eller sitter på med andre. Les mer om reisefradrag hos Skatteetaten.

4. Pendlerfradrag

For å klassifiseres som pendler, må man tilfredsstille enkelte vilkår satt av Skatteetaten. Dersom du oppfyller disse har du krav på fradrag for utgifter til kost og opphold, samt utgifter i forbindelse med reiser til og fra pendlerboligen. Les mer om pendlerfradrag hos Skatteetaten.

5. Fagforeningsfradrag

Du kan trekke fra inntil 3850 kr for betalt fagforeningskontingent.
Les mer om fagforeningsfradrag hos Skatteetaten.

6. Skatt på utleie

Hvis du leier ut mer enn 50 % av boligen din, og inntektene overstiger 20 000 kr, må du skatte av inntektene. Merk imidlertid at du får fradrag for kostnader til vedlikehold, kommunale avgifter og andre kostnader knyttet til utleieenheten. Les mer om skatt og utleie her.

Ellers anbefaler jeg Skatteetaten sin fradragsveileder. Ved å svare på ulike spørsmål om deg selv, vil du raskt få tips om hvilke fradrag du kan ha krav på.  Jeg brukte nøyaktig ett minutt på dette, det har du tid til også :-) 

Lykke til!

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , ,
  • Silje Havdal

    Silje Havdal
    • Jeg er BN Banks forbrukerøkonom og teamleder for kundesenteret. Jeg brenner for å hjelpe andre til å få en bedre hverdagsøkonomi, og ønsker å formidle at bank både kan være gøy og enkelt! I tillegg er jeg svært opptatt av å yte god service til våre kunder. Det morsomste vi vet er å få gode tilbakemeldinger og oppleve at vi har fornøyde kunder. Er du fornøyd, er vi fornøyd!