Om bloggen

Black Friday – er du med på prisfesten?

21.11.2017 av

Ikke la det svartne for deg selv om det er Black Friday! Her får du tipsene til hvordan du holder på vettet – og pengene.

Du har sikkert allerede fått tilsendt flere SMS’er og e-poster fra kjeder som har tjuvstartet Black Friday-salget. Mange har utvidet denne shoppingdagen til å gjelde ei hel uke, det er ikke lengre snakk om Black Friday, men om Black Week. Kjøpesentrene varsler prisfest og annonsene har allerede dukket opp på Facebook.  “Vær crazy, sikre deg fantastiske kupp, vær med på festen”! Kjøpepresset er enormt. Det er lett å bli revet med og handle over evne.

I fjor satt mange kjeder opp prisene rett før Black Friday, slik at tilbudet så bedre ut enn det i realiteten var når det ble annonsert. En undersøkelse Sentio har gjort på oppdrag fra BN Bank viser et sprik i oppfattelsen av “lokkepris”. Av de spurte mener 35 prosent at tilbudene ikke er så gode som kjedene hevder, mens 44 prosent mener tilbudene er reelle. Undersøkelsen viser videre at 27 prosent av de spurte har planer om å benytte seg av tilbud knyttet til Black Friday. Selv om denne andelen i seg selv kan synes noe lav, er det likevel viktig å huske at dette kommer i tillegg til ordinær handel. Med andre ord; dette er “big business” for kjedene.

Viktig huskeliste

Mitt beste råd er å bruke hodet når du handler. Bevisstløs i gjerningsøyeblikket er det noe som heter. Man kan bli så ivrig når man handler på tilbud, at en rett og slett ikke tenker rasjonelt. Det er lett å gå i fella og handle mer enn man trenger, bare fordi det er billig. Og kanskje verst av alt – å handle på kreditt og ende opp med å betale i dyre dommer på opparbeidet gjeld.

Mine råd til deg som ønsker å handle smart på Black Friday er derfor:

 • Tenk deg om – unngå impulskjøp
  Før du betaler, tenk en ekstra gang. Har du virkelig bruk for det du skal kjøpe?
 • Sammenlign priser
  Se hvem som har de beste tilbudene ved å bruke ulike sammenligningsider, f.eks. www.prisjakt.no.
 • Vær obs på “lokketilbud”
  I fjor økte flere aktører prisen på varer rett før Black Friday. Dette for at et tilbud skulle høres bedre ut enn det var. Sjekk derfor hva prisen på varen har vært tidligere, eventuelt hva den selges for hos andre aktører. Her er det lett å bli lurt!
 • Om du handler julegaver på salg – la det være din egen fortjeneste
  Har du et budsjett på 300 kr til én person, og handler på salg for 200 kr, la den siste hundrelappen være din! Ikke handle ekstra bare for å komme opp i «riktig» sum.
 • Returner varen
  Lange køer gjør at mange kjøper klær uprøvd. Når du kommer hjem innser du at plagget ikke passet slik du ønsket, og at det ikke vil bli brukt. Det samme om man kjøper noe på nett og varen ikke var så fin som den så ut til. Returner før fristen for deponering går ut og få pengene tilbake.

Store summer

Bare med betalingskort handlet nordmenn i fjor for svimlende 3,3 milliarder kroner på Black Friday. Vi dro kortene våre hele 8,1 millioner ganger på én dag! I tillegg til dette kommer kontantkjøp, tilgodelapper og gavekort. Vi har sett en økning hvert år, så det er ingenting som tilsier at tallene vil bli lavere i år. Husk: Det kommer salg senere også. Ikke gå bananas nå, bare fordi ting er billig.

Men selvfølgelig, om det er ting man har behov for og har mulighet til å handle til sterkt rabatterte priser – kjør på! Ingenting er bedre enn å handle på salg og spare penger.

Lykke til! Shop smart!

Stikkord: , , , , , , , , ,
 • Silje Havdal

  Silje Havdal
  • Jeg er BN Banks forbrukerøkonom og teamleder for kundesenteret. Jeg brenner for å hjelpe andre til å få en bedre hverdagsøkonomi, og ønsker å formidle at bank både kan være gøy og enkelt! I tillegg er jeg svært opptatt av å yte god service til våre kunder. Det morsomste vi vet er å få gode tilbakemeldinger og oppleve at vi har fornøyde kunder. Er du fornøyd, er vi fornøyd!