Om bloggen

På tide å fylle opp BSU-kontoen!

07.12.2017 av

BSU kan gi deg gunstig skattefordel

Jula nærmer seg og 2017 er i ferd med å ebbe ut. De fleste av oss har mer enn nok å tenke på, men er du under 34 år kan du fortsatt ta et siste “økonomisk magadrag” og sørge for en ekstra skattefordel. Har du BSU (boligsparing for ungdom) kan du nemlig få 5 000 kroner i skattefradrag dersom du i løpet av ett år sparer 25 000 kroner på BSU-kontoen din. Dette får du i tillegg til god rente på kontoen – BSU er rett og slett en gullkantet ordning!

– Vi ser at mange setter inn penger på BSU mot slutten av året, sier Silje Havdal, som er forbrukerøkonom i BN Bank. – Det er jo veldig bra, siden du får med deg skattefradraget på inntil 5 000 kroner. Men samtidig går du glipp av et helt år med gunstig rente, så jeg vil derfor oppfordre alle til å starte sparingen tidligere i 2018. Da får du den gode renten i tillegg til skattefradraget, fortsetter Havdal. – Skulle du oppleve noe uforutsett har du uansett mulighet til å ta ut de pengene du har spart inneværende år, forteller hun videre.

Start sparingen til bolig tidlig – det tar tid å spare opp egenkapital

Sparing i BSU gir en flott mulighet til å samle opp nødvendig egenkapital til det første boligkjøpet. Et egenkapitalkrav på 15 prosent betyr at du selv må stille med frie midler når du skal kjøpe deg bolig, du kan ikke låne til hele kjøpesummen. Kjøper du en leilighet til 2 000 000 kroner må du altså bla opp 300 000 kroner selv, da er det klart det er lurt å starte sparingen tidlig.

– Jeg er ofte i kontakt med kunder som skal kjøpe sin første bolig, og som først da innser hvor mye egenkapital man faktisk må ha, sier Havdal. – Mange angrer på at de ikke begynte sparingen tidligere.

Undersøkelser gjort de siste par årene viser faktisk at stadig færre benytter seg av BSU-tilbudet. Med den boligprisveksten som har vært de siste årene er jo dette egentlig noe merkelig, trenden burde heller vært motsatt.

– Årsaken kan nok blant annet ligge i at mange får hjelp fra foreldre, både i form av egenkapital og tilleggssikkerhet, slik at barna da ikke ser det helt store behovet for å spare selv. Kanskje er det også slik at “forbrukssamfunnet” har stilt sparing litt i skyggen. For mange er det viktig å holde seg oppdatert med det nyeste av det nye – da får heller sparingen vike. Problemet er at det er for sent å angre den dagen du skal kjøpe deg bolig og ikke har oppspart egenkapital, det er like greit å begynne sparingen med en gang!, oppfordrer Havdal

Har du ikke BSU-konto? Du oppretter det enkelt i BN Bank – bare gå inn her.

BSU-tips

Her har du forresten noen enkle, men gode tips fra Silje – lykke til med sparingen!

  • Sett opp et budsjett du kan leve med, som samtidig gir deg rom for litt sparing
  • Opprett fast månedlig trekk fra lønnskontoen til BSU-kontoen din
  • Sett eventuelle pengegaver du får til jul og bursdag inn på BSU
  • Når du sparer i BSU får du skattefradrag året etter. Sett disse pengene rett inn på BSU-kontoen.
  • Husk: Tenk langsiktig! Pengene du setter inn nå skal hjelpe deg inn på boligmarkedet om noen år
Stikkord: , , , , , ,