Om bloggen

Password123 – sikkerhet i fokus

15.10.2018 av

password123_big

Tidligere publisert 12. november 2015 – revidert og oppdatert 15. oktober 2018.

Vi er overbevist om at Børge Lund, geniet bak den populære tegneserien Lunch, må ha jobbet “undercover” i BN Bank . Det er så mye vi kjenner oss igjen i. I stripa over er Lunch sin sikkerhetsansvarlig Roger blitt satt i ei knipe vår egen IT-ansvarlig Vegar forhåpentligvis aldri havner i!

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. For oss i banken betyr det at vi får frisket opp våre holdninger til informasjonssikkerhet, blir bevisstgjort trusler og får gode tips til rutiner. Vegar har bedt meg, hyggelig men bestemt, dele litt av det vi har lært. Jeg har valgt 3 tema som kan være relevant for deg.

Passord som passord

Har du også «password123» som passord? Eller benytter du navnet på engelsksetteren ved alle dine pålogginger? I så fall gjør dette jobben til hackere og datatyver mye enklere.
Her er noen tips som kan gjøre det vanskeligere for de:

 1. Et passord skal være lett å huske for deg, og vanskelig å gjette for andre. Lag din egen historie, f eks ved å knytte det til en opplevelse, som «jeggledermegtilrypejakta2015», eller en setning som minner deg om tjenesten.
 2. Lag din egen krypteringsnøkkel ved å bytte ut faste enkeltbokstaver med tegn eller tall. Her for eksempel har “e” fått “3” som fast tegn og “S” har fått “§”:
  Prestokoffert=Prt0K0ff3rt.
  Har du noen faste bokstaver som du bytter ut med tall eller symboler er det lettere å huske.
 3. Bruk ulike passord for ulike tjenester. Det finnes egne passordprogram, for eksempel LastPass, som lar deg lagre og generere unike passord til nettsidene dine. Dette kan også lastes ned til til iPhone, Android eller Windows-telefon.
 4. Bytt passord med jevne mellomrom eller hvis du tror det er på avveie.

https – S for sikker

Som du kanskje har lagt merke til starter noen nettadresser med “https://” i stedet for “http://“. Dette betyr at siden har noe som kalles et sikkerhetssertifikat. All trafikk som går via HTTPS er kryptert, som sikrer at ingen uvedkommende får innsyn i for eksempel sensitiv informasjon som passord, fødselsnummer eller betalingsinformasjon. HTTPS er rett og slett en sikrere utgave av HTTP, og benyttes blant annet av banker og nettsider med betaling.

Grønt er skjønt

Har du en grønn bakgrunnsfarge i adressefeltet ditt? Da kan du være trygg på at nettstedet du er inne på har kjøpt et såkalt «grønt» sertifikat. Alle norske banker og flere andre seriøse aktører benytter seg av disse, og gjør det lettere å få bekreftet at kommunikasjonen er trygg.

Stopp. Tenk. Klikk.

Psst! Vegar, kan jeg vær så snill å få adgang til mailboksen min igjen?!?

Stikkord: , , , , ,
 • Kjartan Sunnset

  Kjartan Sunnset
  • Jeg jobber med boliglån, og har jobbet i BN Bank i en mannsalder. Min oppgave er å tilby våre kunder lån og andre produkter for å få en smart og enkel bankhverdag. Her på bloggen kommer jeg til å fortelle noen historier som spinner rundt min hverdag på jobb. I BN Bank har vi mange flinke folk. For å vinne, jobber vi for å gjøre bank så enkelt som mulig. Ikke akkurat sexy, men likevel håper jeg at du setter av noen minutter til å komme inn under huden på BN Bank.