Om bloggen

Slik får du råd til nødvendig oppussing

21.04.2017 av

Når er det egentlig nødvendig med oppussing? Og hvis behovet er der, hvordan får du egentlig råd til det uten oppsparte midler? Her kommer noen tips.

Nordmenn er i verdenseliten når det gjelder oppussing, faktisk bruker vi flere milliarder hvert år på å oppgradere våre boliger. I 2016 brukte vi hele 70 milliarder på oppussing, og over 900 000 husstander pusset opp boligen. Av de 70 milliardene var det vel neppe alt av oppussing som faller under kategorien «nødvendig».

Hvorfor pusse opp

Nettopp nødvendighet er det første og viktigste spørsmålet man bør stille seg selv når det kommer til oppussing. Dersom man må drenere på grunn av fare for fukt eller bytte tak på grunn av fare for lekkasje, er det klart man er nødt til å ta affære. Men dersom et bad skal pusses opp fordi flisene ikke lenger er moderne, kan man kanskje akseptere å ha det sånn i noen år. Så lenge badet er funksjonelt og ikke har noen svakheter som kan føre til skade på huset, er jo oppussing rett og slett bortkastede penger.

Fagfolk eller “gjør det selv”

Om du kan utføre jobben selv eller må leie inn håndverkere kommer helt an på hvilken type oppussing det er snakk om. Er det mindre prosjekter som f.eks. tapetsering eller maling, kan man gjøre jobben selv og dermed slippe unna alt for store kostnader. Andre prosjekter kan kreve håndverker, og da løper tusenlappene raskt. Etterstreb derfor å gjøre så mye som mulig selv. For eksempel krever oppussing av bad håndverker, men det er også mye du kan gjøre selv. Blant annet å rive ut gammel innredning, pigge opp fliser og sette opp ny innredning. Det er penger spart, det!

Hvordan få råd til oppussing

Her kommer 7 konkrete tips til hvordan man kan få råd til å pusse opp – uten oppsparte midler:

 1. Lag et budsjett og en spareplan.
  Vurder om oppussingen er nødt til å gjennomføres øyeblikkelig. Hvis det kan vente – sett opp et budsjett og lag deg en spareplan, slik at du får spart opp nødvendige midler til å gjennomføre oppussingen på et senere tidspunkt.
 2. Gjør så mye som mulig selv.
  Lei kun inn håndverker der det er krav om fagfolk, gjør resten selv. Det finnes mange gode veiledninger på internett, i tillegg er selgerne i byggevareforretninger svært behjelpelige med tips. Om du må leie inn håndverker – få tilbud fra flere for å sammenligne pris.
 3. Feriepenger/skattepenger.
  Dropp ferien og bruk disse pengene på oppussing. Dersom du får tilbake penger på skatten – unngå å sløs dem bort, men legg dem heller i oppussingspotten.
 4. Selg unna ting du ikke bruker.
  Kanskje har du møbler, barneutstyr, sportsutstyr eller andre ting som kan selges. Gå igjennom boder, skuffer og skap, og legg ut ting du ikke bruker på f.eks. kjøp/salg-sider på Facebook eller Finn.no. Pengene du tjener kan da brukes på oppussing.
 5. Privat lån.
  Undersøk muligheten til å ta opp privat lån hos for eksempel foreldre. Her er det imidlertid viktig at det skrives en god og tydelig avtale, og at de som gir lånet er klare over risikoen ved et slikt lån.
 6. Opplåning.
  Dersom du har betalt ned en del av gjelden på boligen, og dermed sitter med tilgjengelig kapital der, kan du vurdere en opplåning på boligen. Da vil du øke boliglånet ditt, og på den måten få tilgjengeliggjort midler til oppussing.
 7. Nødløsning: Forbrukslån.
  Dersom oppussingen må gjennomføres før et boligsalg, og dette vil bidra til en verdiøkning på boligen, kan et forbrukslån vurderes. Dette bør imidlertid kun benyttes dersom boligen skal selges om kort tid, og lånet dermed raskt kan tilbakebetales. En forutsetning er jo også selvfølgelig at verdiøkningen er større enn kostnaden for oppussingen.

Billig og enkel oppgradering

De fleste lever godt, har generelt god råd og liker å ha det fint rundt seg. Mange pusser nok opp fordi man ønsker et finere hjem, ikke fordi det er nødvendig. Og så lenge man har råd, er det jo ikke noe galt med det. Er ønsket å få det litt finere rundt deg, men midlene mangler, er det mye du kan få til uten de store utleggene:

 • Baderomsinnredningen, soveromsmøbler, kjøkkenfronter osv. kan kjapt og billig få seg en oppgradering med nye knotter.
 • Et utdatert eller slitt kjøkken kan fornyes med nye fronter.
 • Maling gjør virkelig underverker, og maling kommer ofte på salg.
 • Se etter bruktkupp, puss opp møbler du har fra før eller ta en titt i skap og kott for å se om du har gamle ting som kan få et nytt liv.

Vær kreativ, tenk smart og tenk økonomisk. Det er jo ikke noe vits i å bruke mer penger enn man må!

Har du noen gode tips? Del dem gjerne med oss!

Stikkord: , , , , , , , ,
 • Silje Havdal

  Silje Havdal
  • Jeg er BN Banks forbrukerøkonom og teamleder for kundesenteret. Jeg brenner for å hjelpe andre til å få en bedre hverdagsøkonomi, og ønsker å formidle at bank både kan være gøy og enkelt! I tillegg er jeg svært opptatt av å yte god service til våre kunder. Det morsomste vi vet er å få gode tilbakemeldinger og oppleve at vi har fornøyde kunder. Er du fornøyd, er vi fornøyd!