Om bloggen

Nå kommer skattepengene!

20.06.2017 av

Silje_skatteoppgjøret

Er du en av de som fikk igjen på skatten? Nå er pengene på vei! Men før du slår deg løs i butikkene, er det noen ting som kan være lurt å tenke på.

Første pulje får skatteoppgjøret 22. juni, og utbetalingene skjer nå fortløpende. Har du penger til gode, kan du altså vente dem i løpet av de nærmeste dagene. Her får du noen tips med deg på veien.

Hva er det lurt å bruke skattepengene til?

Akkurat som med feriepengene, er skattepengene en gyllen mulighet til å komme seg ovenpå økonomisk. Tenk over hva du ønsker å bruke pengene til, og ikke minst hva det er lurt å bruke de til. Da forsvinner ikke de ekstra kronene inn i forbruket ditt.

Mine tips er å:

  • Prioritere nedbetaling av dyre lån og kreditter, da disse koster mest.
  • I tillegg er det smart å sette av deler av pengene på en sparekonto, så har du en buffer til uforutsette utgifter.
  • For unge vil det være gunstig å fylle opp BSU. Da får du inntil 5000 kr i skattefradrag for neste år og bedre rente enn på de fleste andre bankkonti.
  • Dersom boligen allerede er kjøpt, er det fornuftig å bruke pengene på nedbetaling av gjeld.

Har du et ønske om å pusse opp? Kjøpe ny bil eller båt? Ta med familien på en skikkelig ferie? Er du en av de heldige som har full kontroll på egen økonomi, kan skatte- og feriepenger være nettopp det du trenger til å realisere dine drømmer.  Selv om nedbetaling av gjeld og sparing bør stå i fokus, er det absolutt lov å kose seg hvis du nå har økonomisk rom for og mulighet til det.

Sjekk at alt stemmer

Gjorde du noen endringer på skattemeldingen, er det viktig at du sjekker om disse har blitt godkjent. Om du mener det er feil i oppgjøret, kan du klage innen 6 uker etter at skatteoppgjøret er sendt.

Restskatt

Var du av de uheldige som fikk restskatt? For deg som får skatteoppgjøret i juni, er frist for betaling av restskatt 20. august. Det kan derfor være fornuftig å sette av penger til dette allerede nå, slik at du er forberedt når regningen kommer. Dersom du skylder over 1000 kr, skjer innbetalingen i to runder. Er den totale restskatten på under 100 kr, behøver du ikke å betale.

Årsaken til at man får restskatt er ofte at tallene for inntekt og fradrag er annerledes enn det som lå til grunn for skattekortet året før. I tilfelle du har fått restskatt, bør du derfor justere skattekortet for å unngå en ny baksmell. Du endrer skattekortet her, og da unngår du forhåpentligvis å få en uventet regning neste år.

Har du tenkt på hva pengene skal brukes til?

Opprinnelig publiseringstidspunkt 23.juni 2016 – oppdatert 20.06.2017

Stikkord: , , , , , ,
  • Silje Havdal

    Silje Havdal
    • Jeg er BN Banks forbrukerøkonom og teamleder for kundesenteret. Jeg brenner for å hjelpe andre til å få en bedre hverdagsøkonomi, og ønsker å formidle at bank både kan være gøy og enkelt! I tillegg er jeg svært opptatt av å yte god service til våre kunder. Det morsomste vi vet er å få gode tilbakemeldinger og oppleve at vi har fornøyde kunder. Er du fornøyd, er vi fornøyd!