Om bloggen

Snakk med barna om penger og økonomi

21.08.2018 av

Utviklingen går bare én vei, og det skjer i rekordfart! Tiden hvor barna fikk lommepenger i form av kontanter er forbi for mange, nå har mobilbank og bankkort tatt over. Men hvordan lærer man egentlig barna om økonomi, når penger har blitt et tall på en skjerm – ikke noe man fysisk kan holde i og telle opp?

Tidlig involvering

Jeg tror tidlig involvering er viktig. Barna må lære seg hvor pengene kommer fra og at mamma og pappa hver måned må disponere pengene så godt som mulig. For det er kanskje ikke så lett å forstå at det ikke finnes en utømmelig kilde med penger, og at det faktisk koster å både bo, spise mat og å være med på fritidsaktiviteter. Jeg tror mange foreldre tenker at økonomi er litt sensitivt, noe som barna ikke trenger å vite så mye om. Der er jeg uenig. Det å la barna vite hva ting koster tror jeg kun har positive virkninger.

Sparing og lommepenger

Å lære barna om sparing fra tidlig alder er viktig for å sikre gode økonomiske holdninger i fremtiden. Barn må også lære at de må spare for å kunne kjøpe seg noe de ønsker seg. Uansett hva de ønsker seg; forklar hvor mye penger det er, og hvor lenge de må spare for å få råd til å kjøpe seg det de ønsker.
Om dere gir lommepenger har jeg ett konkret råd: Gi penger på faste dager. Og er det tomt før det er tid for ny påfylling, ja – da er det tomt. Hvis barna alltid får penger når de har behov for det, tror de fort at pengene kommer fra en utømmelig kilde. Dermed vil de ikke lære seg å disponere de pengene de har til rådighet.

Mobilen erstatter lommeboka

Bruk av mobil og bankkort hos de yngre øker stadig. Vi tilbyr bankkort til barn fra fylte 8 år, og fra fylte 13 år får de også mobilbank. På den måten kan de selv se hva de har brukt penger på og hvor mye de har igjen, og dermed lære seg å disponere pengene de har igjen. Slik får de et forhold til de «digitale pengene».

Kortvettregler

Når man gir et bankkort til et barn, gir man også vekk mye ansvar. Lær derfor barnet hvordan det betaler i butikk, hvordan det kan ta ut penger i minibank og hvordan mobilbanken brukes. Snakk også om hvilke kortvettregler som må følges:

 1. Pass alltid på hvor du har bankkortet ditt.
 2. Ikke lån bort kortet til noen andre.
 3. Lær PIN-koden utenat og si den aldri til noen andre. Ikke en gang til din beste venn!
 4. Skjul koden når du taster den inn.
 5. Ikke skriv inn informasjon fra kortet ditt på internett eller i diverse apper på mobilen din.
 6. Si ifra til mamma eller pappa om du mister kortet, slik at de får sperret det med én gang.

Trygt for foreldre

Som foreldre får dere full oversikt over barnets konto og bruk både i mobilbanken og nettbanken. Dere kan enkelt overføre penger både fra og til barnets konto, og siden kontoene er i samme bank er pengene disponibel på barnets konto med én gang. Det ligger en beløpsgrense i kortet, og grensen er lavere til barn enn til voksne. Dere kan også styre en egen beløpsgrense som går kun på netthandel, altså kan dere sperre kortet for bruk på nett, i apper og lignende.

Priser

Vårt bankkort til barn og unge er helt gratis! Ingen årsgebyr, ingen gebyr ved bruk i butikker og ingen gebyr ved uttak i minibank. Enklere blir det ikke!

Les mer og bestill bankkort på www.bnbank.no.

Stikkord: , , ,
 • Silje Havdal

  Silje Havdal
  • Jeg er BN Banks forbrukerøkonom og teamleder for kundesenteret. Jeg brenner for å hjelpe andre til å få en bedre hverdagsøkonomi, og ønsker å formidle at bank både kan være gøy og enkelt! I tillegg er jeg svært opptatt av å yte god service til våre kunder. Det morsomste vi vet er å få gode tilbakemeldinger og oppleve at vi har fornøyde kunder. Er du fornøyd, er vi fornøyd!