Om bloggen

Sommerjobb? Slik lykkes du!

04.06.2018 av

Uansett hvilken deltids- eller sommerjobb du har er det mye å huske på.

Det er ikke mye som skal til for å lykkes. Heller ikke når det kommer til deltids- og sommerjobb.

Alt av valg har effekt og konsekvenser, både nå og senere i arbeidslivet. Hver eneste dag tar du valg. Både bevisste og ubevisste. Er du en av dem som har valgt å bruke sommeren på å jobbe i år? Gratulerer, du har tatt et valg som kommer til å bety mye for fremtiden din! I hvert fall hvis du lykkes videre.

Tenk økonomisk

Hva du velger å gjøre med pengene du tjener har mye å si. Selv begynte jeg å spare på BSU det året jeg begynte å jobbe.

Etter en lang sommer med jobbing var det gull verdt å overføre et stort beløp rett inn på en konto øremerket boligsparing. Pengene fikk stå ekstra lenge på konto og forrente seg, istedenfor å overføres på slutten av året. Et ekstra pluss var en rente høyere enn den på annen sparekonto, og ikke minst brukskontoen. Alt jeg visste jeg ikke kom til å bruke av penger ble overført til en sparekonto som fungerte som en bufferkonto. Altså en konto med bedre rente, og ingen kort som kunne friste til å bruke opp pengene. Sparing på BSU er fortsatt noe av det mest lønnsomme du kan gjøre, med både skattefordel og en rente som slår de fleste andre sparealternativene.

Les mer om BSU i BN Bank her.

Frikort eller skattekort?

Apropos bedre rente, husk å sette deg inn i om du trenger skattekort eller om det holder med frikort. Fra det året du fyller 13 år, så må du ha en av disse.
Frikort gjelder for beløp inntil 55 000 kroner, og tjener du mer enn dette vil arbeidsgiver trekke 50 % av det du tjener utover dette. Selvfølgelig er ikke disse pengene tapt for bestandig, og du får tilbake det du har betalt for mye året etter. Men husk på at det da vil være staten som får renter på pengene dine, ikke du. Du vil tjene mer på å skatte riktig og sette pengene inn på en sparekonto eller spare på BSU.

Les mer om frikort og finn ut om du må bestille skattekort hos Skatteetaten her.

Visste du forresten også at det finnes inntekter du ikke trenger å skatte av? Herunder blant annet:

  • Lønnsinntekt fra arbeidsgiver i løpet av året er under 1000 kr
  • Inntekt inntil 10 000 kr fra frivillig arbeid
  • Lønnsarbeid i hjemmet, i hagen, med bilen eller på fritidseiendommen til en privatperson på opptil 6 000 kroner i løpet av året hos denne personen.

Les mer om hvilke regler som gjelder for småjobber og tjenester hos Skatteetaten.

Tenk på fremtiden

Den økonomiske fremtiden er én ting, men det fine med å komme seg inn i arbeidslivet er at man også her får erfaring og et nettverk. Referanser til du skal søke jobber senere er gull verdt, uavhengig om den jobben du har hatt er direkte relevant faglig sett for den neste. Hvordan du er som person har mye å si for om du vil passe inn på en arbeidsplass, samt hvordan du jobber. Er du selvstendig eller god i team? Er du utadvendt? Flittig? Trivelig? Vær bevisst på hvordan du behandler andre, oppfører deg og det du gjør, uansett hvor «viktig» sommerjobben din er. Du vet aldri når fortiden din blir en del av fremtiden.

Stikkord: , , , , , , , ,
  • Anne-Katrine Megård

    Anne-Katrine Megård
    • Jeg jobber som webredaktør og digital markedsfører i BN Bank. En av mine mange oppgaver er å bidra til et enkelt og tydelig språk på nettsidene og i våre digitale kanaler. Her på bloggen prøver jeg å formidle alt fra hverdagslige til bank- og økonomirelaterte ting på en lett og ledig måte. Målet er å gi deg informasjon og inspirasjon som gjør hverdagen enklere.